Artikel i Politiken, d. 11. april 2023

“Tusindvis af borgere i de storkøbenhavnske kommuner vil opleve mindre trafikstøj, hvis man sænker fartgrænsen på motorveje og omkringliggende veje.

Sådan lyder konklusionen i en ny analyse, som den rådgivende ingeniørvirksomhed Artelia har lavet for 12 kommuner, der kæmper mod trafikstøj i partnerskabet Silent City.

»Det kæmpestore problem med støj er blevet meget værre de seneste år, fordi der er kommet flere biler. Folk oplever, at de ikke længere kan sidde i deres have«, siger Gladsaxe-borgmester Trine Græse (S).

Bag initiativet står foruden Gladsaxe også Albertslund, Brøndby, Gentofte, Glostrup, Hvidovre, Høje-Taastrup, Ishøj, Køge, Lyngby-Taarbæk, Solrød og Vallensbæk. Borgmestrene fra de 12 kommuner har desuden sendt et brev til regeringen med analysen, hvor de plæderer for lavere fartgrænser.

Ønsket fra borgmestrene om en lavere fartgrænse på flere strækninger har dog én stor udfordring: Bilisterne kommer langsommere frem.

Og med længere rejsetid, vil det ramme samfundsøkonomien negativt, fordi det samlede tidstab i bilerne årligt løber op i 14 millioner timer.

»Det er støjplagede beboere i omegnskommuner, der kæmper mod bilister, som har en interesse i at køre gennem kommunen uden at bruge for meget tid. De samfundsøkonomiske modeller skal sikre, at vi hæver os op over den slags modsætninger. Kun sådan sikrer vi, at den begrænsede mængde penge i samfundet bruges mest effektivt på sundhed, klima og andet«, siger økonomiprofessor Mogens Fosgerau fra Københavns Universitet.”