24 Grønne Cykelruter

De færreste kan være i tvivl om, at København er en cykelby og hos Miljøpunkt Indre By & Christianshavn, vil vi gerne være med til at brede kendskabet til de grønne cykelstier. Vi vil i denne guide sætte fokus på De Grønne Cykelruter, der består af et sammenhængende net af cykelstier, som fører cyklister gennem rekreative områder. Ruterne løber blandt andet gennem parker og langs havnefronter og går uden om de trafikerede veje, som nemt og trygt kan krydses undervejs, f.eks. via stibroer eller særlig signalregulering.

Københavns Kommune har ialt planlagt 24 grønne cykelruter på tilsammen ca. 115 km. Heraf er 63 km allerede etableret. På De Grønne Cykelruter er der plads til at du som cyklist kan sænke tempoet og nyde naturen i ly for støjende og forurenende trafik. Vi glæder os hos Miljøpunktet, til at følge denne rekreative og grønne udvikling.

Foto: Søren Rud, www.naturibyen.com

De nye grønne og naturrige cykelruter løber igennem byrum, der kendetegner Københavns udvikling og historie: Parker, søer, nedlagte jernbaner, havnen, boldbaner og byens forskelligartede kvarterer. Dette medvirker alt sammen til, at hver enkel rute skiller sig ud og har sin helt egen værdi. Med til den gode historie hører, at du kan se frem til endnu flere kilometer. Se et kort over allerede etablerede og fremtidige ruter, og læs mere i kommunens publikation om Københavns Grønne Cykelruter

https://www.kk.dk/groennecykelruter.

Det grønne cykelrutenet i København og supplerende forløb i andre kommuner, dækker over mange forskellige rekreative og grønne byrum. I Indre By og på Christianshavn har du mulighed for, at anvende Christianshavnsruten. Denne rute fører cyklister gennem blå og grønne omgivelser fra Nyhavn, over den tætte by på Christianshavn, gennem Christiania hvorefter den fortsætter ud over Amager. Ruten skaber, via de øvrige Grønne Cykelruter på Amager, sammenhæng mellem Indre By og større rekreative områder som Kløvermarken og Amager Strand.

En anden mulighed for byens mange cyklister er Langelinieruten, som løber langs den nordlige del af Københavns Havn forbi prominente bygninger og turistmål såsom Den lille Havfrue, Kastellet, Amalienborg og Skuespilhuset.

Refshaleruten, som i dag blot er en kort strækning langs Refshalevej, skal i fremtiden forbindes med en bro over havnen til Langelinieruten ved Kastellet.

Foto: Søren Rud, www.naturibyen.com

Det etablerede cykelrutenet giver dig samtidig muligheden for bekvemt, at opleve rekreative områder i andre bydele. For de mange naturelskere kan Utterslevruten anbefales. Den løber gennem kommunens nordligste grønne områder langs Emdrup Sø og Utterslev Mose, der grænser op til Gentofte og Gladsaxe kommuner.

Ønsker du flere naturrige oplevelser, er Vigerslevruten, som løber langs Harrestrup Å, der udgør kommunens vestligste grænse, en billedskøn og grøn rute. Den passerer nemlig de rekreative områder Damhusengen og Damhussøen og byder på mange naturoplevelser i den lange park.

Havneringruten er en ny oplevelsesrig turistrute, som løber langs begge sider af havnen og som via broer giver mulighed for en rundtur på Havneringen. Det nordligste punkt er inderhavnsbroen, det sydligste er Sluseholmen. Denne rute skaber adgang til mange grønne åndehuller, attraktioner og aktiviteter i naturen langs havnen.

I publikationen om Københavns Grønne Cykelruter, som der tidligere i guiden er henvist til, findes en oversigt og beskrivelse af de forskellige ruter.                                                

Du finder en printervenlig udgave af guiden her Guide til Københavns Grønne Cykelruter