5 idéer til affaldssortering i hjemmet


 

I gennemsnit smider hver dansker mere end 800 kg affald ud om året, og det er ikke så lidt – faktisk har Danmark den uheldige placering, som et af de lande i Europa, der producerer mest affald. Vores omfattende affaldssorteringssystem er et forsøg på at imødekomme dette, og til næste år bliver der tilføjet yderligere fraktioner som vi skal sortere efter. Heldvis kan vi se at det virker: vi bliver bedre og bedre til at sortere og genanvende affald både i hjemmet og på anlæggene.

Affald er en ressource, både på godt og ondt. Hvis vi undlader at genbruge og genanvende, går store mængder ressourcer til spilde, men hvis vi sorterer og genanvender det, kan de ressourcer der blev brugt til at producere affald bruges til noget andet. Men affaldssortering er ikke nok. Vi skal gøre op med vores ”forbrug og smid væk” kultur, og blive endnu bedre til at se værdien i ting vi ellers ville smide ud – så det kommer direkte i genbrug, igen og igen.

 

Psst… Vil du have endnu flere idéer til affaldssorteringsmuligheder? Så kan du finde meget mere i Miljøpunktets rapport fra 2017. Du finder den i en lang, detaljeret udgave her, og i en kortere udgave her.

 

1. Den hjemmelavede version

Det letteste, billigste og mest bæredygtige er naturligvis at bruge materiale som du allerede har i hjemmet. Frugtkasser i træ eller pap kan for eksempel stables, så de ikke fylder lige så meget i lokalet, og kan eventuelt fores med en tyk plasticpose som kan vendes på vranges og tørres af med en klud ved behov.

 

 

 

 

 

 

 


 

2. Hållbar fra ikea

Denne serie lader dig sammensætte et affaldssorteringssystem efter dit eget behov. Det kommer med forskellige stativer til f.eks. at placere systemet i en skuffe, hænge det på væggen, eller sætte det på skinner i et skab, så det kan trækkes ud. Spandende kan tages ud af systemet og bæres direkte til affaldsspanden, eller der kan sættes poser i spandende.

 

 

 


Venus affaldssorteringssystem 3 x 8 L med udtræk

3. Venus sorteringssystem

Smart og pladsbesparende system der kan placeres under vasken, og trækkes ud i en skinne. Låget åbner automatisk når systemet trækkes ud, og spandende har individuel hank, så de kan tages op og tømmes. Købes hos Bauhaus.

 

 

 

 

 


 

 

4. Flexosort

Her kan du finde en række forskellige typer af beholdere, fra kraftige poser til plastspande, som kan kombineres på kryds og tværs og skræddersys efter behov og plads. Købes på flexosort.com.

 

 


 

 

5. Gerdmans

Har du sparsom plads i køkkenet, er systemet fra Gerdmans særligt smart. Kildesorteringsskabet kan f.eks. hænges på køkkendøren, hvorfra spandende vippes ind og ud af skabet. Fås i forskellige størrelser på Gerdmans.dk.

 

 

 

 

 

 


Hvordan er det nu?

Hvis du er i tvivl om hvilket affald, der hører til hvilken fraktion, finder du herunder en række links til sorteringsguides og en Affalds-ABC, som kan hjælpe dig med at sortere korrekt. Desuden finder du et link til en webside, hvor borgere kan indsende billeder af de kreative løsninger, som de anvender til affaldssortering i hjemmet.

Københavns Kommunes Affalds-ABC: www.nemaffaldsservice.kk.dk/AffaldsABC

Københavns Kommunes affaldssorteringsguide: www.kk.dk/indhold/sortering-af-affald

Københavns Kommunes inspiration til din gård www.kk.dk/indhold/inspiration-til-affald-og-genbrug-i-gaarden

Vis os din affaldssortering! http://www.dinsortering.dk/