How to: affaldssortering!

I går bragte vi en artikel med idéer til smart og pladsbesparende affaldssortering i hjemmet – men hvordan er det nu, med dén affaldssortering? Skal pizzaæsken i pap eller restaffald, hvordan er det nu med mælkekartoner, og hvor ren skal plasticemballagen egentlig være, for at det må smides i plastspanden? Alt det og meget mere, får du svaret på i denne artikel. God læselyst!

 

Madaffald/bioaffald

Du har måske den grønne biospand stående på køkkenbordet – måske synes du den fylder for meget, og har svært ved at finde plads til den? Et tip er at skrue den fast på indersiden af lågen under vasken, hvis der er plads – så er den altid lige ved hånden.

Men hvad hører egentlig til, i dén biospand? Det gør som udgangspunkt alt madaffald, både råt og tilberedt, lige fra ris og pasta, til mælkeprodukter, kød, knogler, sovs og frugt. Men der er faktisk endnu flere biologiske emner fra husholdningen, som kan komme i spanden – f.eks. køkkenrulle, kaffegrums, kaffefiltre og afskårne blomster.

Til gengæld må følgende ting ikke komme i biospanden: jord, dyrestrøelse (f.eks. kattegrus eller savsmuld fra kaninburet), mad i emballage, potteplanter og støvsugerposer skal i restaffald.

 

Farligt affald

Vi springer direkte til hvad der kan føles som den modsatte kategori, nemlig farligt affald. Her skal du f.eks. sortere maling og malerspande, opløsningsmidler og skrappe kemikalier, elpærer, batterier, kosmetik (f.eks. neglelak), spraydåser og håndsprit.

I modsætning til hvad mange tror, skal medicinrester og kanyler ikke i farligt affald – det skal afleveres på apoteket. Tom plastemballage fra milde rengøringsmidler (både med og uden faremærket sundhedsfare) skal sorteres som plast. Endelig skal fyrværkeri og trykflasker afleveres på genbrugspladsen.

 

Glas

Som udgangspunkt kan du smide alt glas for emballage heri, både klart og farvet. Har der været mad i glasset, skal det skrabet rent, men det er ikke nødvendigt at skylle det. Vandglas, karafler og lignende skal også i glascontaineren, med undtagelse af én type: krystalglas. Da der er bly i krystalglas, kan de ikke genanvendes og skal på genbrugspladsen. Porcelæn kan på samme måde heller ikke genanvendes, og skal ligeledes afleveres på genbrugspladsen. Låg på f.eks. syltetøjsglas må gerne blive siddende på.

 

Mad- og drikkekartoner

I den nye aftale om affaldssortering som træder i kraft til juni 2021, bliver det muligt også at sortere kartoner som f.eks. mælk, saft, juice, tomatsovs osv. I øjeblikket skal det i restaffald på grund af foringen, men fremover får de altså deres egen kategori. På anlægget bliver papir skilt fra plast, og hver del bliver genanvendt for sig.

 

Restaffald

Denne kategori har vi allerede været lidt inde på, da visse affaldstyper som falder udenfor kategori, kommer heri – dog skal det gerne være den mindst andel, da det ikke kan genanvendes. Dog bliver det på forbrændingen omdannet til fjernvarme og elektricitet.

Under kategorien restaffald kan du f.eks. udsmide: bleer, pizzabakker (nogle steder har dog allerede en separat beholder til disse), mælkekartoner (indtil juni 2021), hygiejneaffald, flamingo (kan ikke genanvendes som plast) og snasket pap og papir.

 

Metal

Der er faktisk overraskende mange elementer under denne kategori – de mest almindelige er selvfølgelig konservesdåser fra f.eks. hakkede tomater, makrel i tomat, bønner o.l. Også foliebakker, sølvpapir og tomme dåser uden pant på, skal i denne kategori.

OBS: hvor rent skal metallet være, for at måtte smides ud?

Mange tror, at metal fra fødevarer skal være helt rene, før de må smides i metalbeholderen. Men faktisk er det nok at skrabe det rent for eventuelle rester. Det er altså ikke nødvendigt at skylle det af – på dén måde sparer vi også en ekstra ressource, nemlig det rene drikkevand!

De mere atypiske ting, der skal i din metalbeholder, som mange nok også glemmer at sortere som metal, og som derfor ender i restaffald, er f.eks. søm og skruer, det meste værktøj, bestik, og dørhåndtag. På denne tid af året bruger mange af os flere stearinlys end normalt, og de tomme metalholdere fra fyrfadslys skal også i metalbeholderen.

 

Pap

I dag bestiller rigtig mange af os varer på nettet, som oftest bliver leveret i papkasser. Faktisk er vores forbrug af pap i Danmark steget, og i 2018 smed vi ifølge Miljøstyrelsen 358 ton pap til genbrug – til sammenligning smed vi ”kun” 95 ton plast ud samme år.

Derfor er det ekstra vigtigt at pap bliver sorteret rigtigt, så det kan genanvendes til nye papprodukter. Vigtigt er det, at pappet er rent og tørt – eller kan det faktisk spolere hele indholdet i containeren som det smides i. Derfor: intet pap der har været i kontakt med fedt eller væske, som f.eks. pizzabakker – de skal, som førnævnt, i restaffald.

Papir eller pap?

Nogle gange kan det være svært at vurdere om dét du står med i hånden, skal sorteres til papir eller pap. Æsker fra tebreve, rullen fra toiletpapir og køkkenrulle, og æggebakker er alle lavet af karton, og skal sorteres sammen med papaffaldet.

 

Papir

Dette skal sorteres separat fra pap, da det genanvendes på en anden måde. Papir er f.eks. aviser, magasiner, bøger, breve og kuverter (husk at rive ”ruden” af rudekuverter). Ligesom med papaffaldet, skal papir være helt rent og tørt – papirsposer fra bageren, med madrester eller fedt indeni, kan derfor ikke sorteres til papir.

 

Plast

Dette er en stor kategori, både fordi vi ofte får rigtig meget plast med hjem når vi handler fødevarer, og fordi rigtig mange af vores genstande i dag er lavet af plast. Det er et praktisk materiale, som er billigt at fremstille – men det er også et olieprodukt som vejer tungt i CO2 regnskabet, ligesom rigtig meget plast ender i naturen, hvor det nedbrydes til mikroplast som ender i vores økosystemer.

Det er altså enormt vigtigt at vi får sorteret vores plastaffald korrekt. Indenfor kategorien plast kan du f.eks. udsmide:

  • Plastbakker- og poser fra fødevarer som frugt, kød, fisk og fjerkræ
  • Beholdere og dunke fra f.eks. rengøringsmidler og personlig hygiejne
  • Plastikgenstande som opvaskebaljer, grydeskeer i plast og evt. endda værktøjskassen, hvis den udelukkende er lavet af plastik
  • Poser og plastindpakning

Dette må ikke blive sorteret i plast:

  • Plastbeholdere der har indeholdt farlige kemikalier
  • Malerspande og printerpatroner
  • Tandbørste, opvaskebørste og toiletbørste
  • Flamingo

Ligesom med glas og metal skal mademballage gerne være skrabet rent, men skal ikke skylles.

 

Tekstiler

Denne nye kategori træder i kraft i 2022, og giver mulighed for at sende ødelagt, ubrugeligt tøj til genanvendelse. Der er dog altid en større miljømæssig gevinst i at genbruge, frem for at genanvende: derfor er det altid bedst at aflevere tøj der stadig er i fin stand og kan bruges, hos genbrugsbutikker – lige nu bliver det koldere udenfor, og det er derfor en særligt god ide på denne årstid at finde et sted nær dig hvor du kan donere tøj til hjemløse.